Началото на годината е особено силно за жилищния пазар у нас, като не е регистриран почти никакъв спад на активността по време на празниците. Още в първия работен ден купувачите се завърнаха на пазара и се заеха да осъществяват плановете си за покупка на имот. Прави впечатление, че тези, които са изчаквали, вече са готови да вземат решение. Активност има в цялата страна без изключения. Стартът на годината беше много силен и за имотите в морските курорти. Макар да е извън сезона, хората се подготвят да прекарат лято 2020 в собствен имот на морето и съвсем правилно се активизираха още сега.

През 2020 г. ще продължи да има голямо разнообразие и отлично предлагане на имоти на цени, които няма да са много по-различни от тези през 2019 г.,  нарастванията вече са минимални и по-скоро говорим за стабилен пазар. Тази година ще се появи по-голямо предлагане на имоти ново строителство на вторичен пазар във вече завършени сгради и едновременно с това ще има отличен избор от сгради в различен етап на изграждане.

Особено добри възможности за покупка на имот ще има на морето или в планинските курорти, където се предлагат имоти, подходящи за всеки вкус и бюджет.

Заради запазването на ниските лихви все още цените на жилищата в големите градове отбелязват ръст в рамките на 2%-3%. Потребителите и собствениците на имоти обаче трябва да знаят, че всяко жилище има съвсем индивидуална стойност и не бива да се поглежда общо, още повече, че купувачите са изключително стриктни в изискванията си и предпочитат например новото строителство в сравнение с по-старото, особено от периода между 1990 и 2002 г. Сегашните проекти са много по-качествени от изградените жилища през този период и това намалява привлекателността на по-старите имоти. Собствениците им трябва да бъдат внимателни, когато определят първоначалната им офертна стойност.