Нови по-млади купувачи на възраст между 26 и 35 години са навлезли на жилищния пазар у нас през миналата година. Тази възрастова група е съставлявала 39% от всички клиенти на компанията. Младите купувачи на жилища искат те да бъдат модерни и с технологични възможности, но в същото време да им напомнят за уюта на дома, в който са израснали. Все повече от тях не разчитат на помощ от родителите си по време на покупката, което допълнително затруднява решението им. Те са склонни да платят по-висока цена за имот в новопостроена сграда, ако тя отговаря напълно за усещането им за качествена среда на живот.

Стабилни нива на сделките с кредити

Въпреки очакванията за свиване на ипотечното кредитиране и повишаване на лихвените проценти наред със завишаването на изискванията към кандидатите сделките с кредити във Варна са се задържали на стабилни нива през миналата година.

Кредитирането ще продължи да движи пазара благодарение на ниските лихви, които са на ниво от около 3%. Банките обаче вече отказват да финансират сделките 100%, а някои от тях ограничават клиентите си за едно и също нещо да вземат и ипотечен, и потребителски заем и  това ще успокои и нормализира пазара.

Покупките с цел инвестиция бележат ръст спрямо предходната година и вече достигат 24%. Най-предпочитаните имоти са двустайните апартаменти с добра транспортна обезпеченост.

През 2020 г. се очаква цените на жилищата да останат стабилни с висока активност на купувачите и сходен обем от сделки. В същото време делът на покупките с кредит плавно ще се покачва.  Превес ще продължи да има новото строителство, докато вторичните продажби ще останат на заден план.