Често коментираме сегашната икономическа ситуация, сравнявайки я с кризата преди десетина години. Докато по време на кризата през 2008 – 2009 г., когато може да се каже, че пазарът на имоти бе сринат като цяло и много строителни компании дори фалираха, заради липсата на необходимите финансови средства, за да довършат започнатите строителни обекти, днес ситуацията е по-различна. Повечето строители успяха да продължат със започнатите сгради, имайки достатъчно налични парични средства или пренасочвайки такива. Трябва да се отбележи и че в много от тези сгради в процес на строеж, апартаментите са вече предварително разпродадени. Като не се и наблюдава в момента да е направена корекция на обявените цени за продан на тези жилища.

Цените се запазват и при имотите от тип старо строителство засега, обявени още преди извънредното положение. Но същевременно голяма част от офертите са спрени, предимно на имоти, чиято продажба не е спешна за техните собственици. Много хора предпочитат да отложат за момента покупката или продажбата на имот, оценявайки несигурната ситуация и незнаейки в какво посока ще се развият промените за в бъдеще.

Все още не се наблюдава и прогнозираното евентуално понижение на цените на ипотекирани жилища, чиито собственици поради възникналата криза са се оказали в невъзможност да изплащат кредитите си и биха предпочели да обявят за продан жилището си, вместо да го изгубят впоследствие. А и се очаква такива собственици в затруднение да се възползват първо от предвидената възможност в Закона за мерките на извънредното положение, при която може да се отсрочат задълженията по ипотечния кредит, което реално дава известно време спокойствие на такива собственици, с надеждата, че скоро ще им се подобри финансовото положение. И най-вероятно след като са се възползвали и от тази възможност, но нещата не са подобрили, ще обявят имотите си за продан при занижени цени, водени от спешната необходимост да намерят купувач.

Разбира се, в момента, в който се стабилизират доходите на хората и те се върнат към по-нормалния си ритъм на работа и се почувстват финансово по-сигурни, ще се върнат и към търсенето на нови имоти и жилища, според нуждите и интересите им. Реално промяна в цените на жилищните имоти може и да няма от друга страна, ако предлагането стане по-малко от търсенето.

Вижда се, че в София продължава интересът към новото строителство, предимно от млади семейства, които имат нужда от жилище и планират да закупят такова на кредит. Нова тенденция, която се забелязва е и интересът към жилища, с възможност за повече уединение и изолация, и имащи площи на открито. След обявяването на извънредното положение се наблюдава по-голям интерес към имоти в по-периферните райони на София и малките населени места около нея, като от голяма важност за купувачите представлява и лесното и сравнително бързо придвижване до столицата. Много от хората започват да чувстват и обмислят необходимостта от повече лично пространство на открито в дългосрочен план.

Докато през първото тримесечие на годината се наблюдава ръст в закупените тристайни жилища, който се изравнява с делът на купените двустайни апартаменти – по около 47% от всички купени жилища, делът на продадените едностайни или многостайни жилища е само около 5%. Предвид ръста на обема на тристайните жилища, нараства и средната площ на закупените жилища на 90 кв. м., докато в края на 2019 година тя е била 81 кв. м. Анализът сочи и че най-купувани са апартаментите на 4-ти етаж. През последните месеци се наблюдава увеличен интерес към имоти като къщи, партерни апартаменти с двор, жилища в затворени комплекси с паркове или частни дворове. Което може да се смята като нова тенденция, дължаща се на новата реалност, в която живеем и вид безпокойство относно бъдещето и евентуални нови мерки.

Сериозни промени се виждат при пазара на бизнес площите, където в резултат на обявеното извънредно положение бяха освободени много офиси, магазини, места за хранене и други търговски обекти. Вследствие на здравните изисквания за социална дистанция много бизнеси и компании решиха, че е по-добре служителите им да работят от вкъщи. И в резултат, търсенето на имоти с бизнес предназначение почти изцяло е спряло към  момента, като много компании обмислят за в бъдеще оптимизирането на фирмените разходи, наемайки по-малко офисно помещение, включително и да излезнат от големите бизнес сгради и да търсят по-бюджетни варианти към момента.

В интервю за БГНЕС заместник-председателят на национално движение Недвижими имоти Ирена Перфанова отбеляза, че професионалният имотен пазар в България се насочва към дигитализация заради обявеното извънредно положение на 13-ти март. Създават се нови ниши, в които се търсят по-иновативна и технологична среда, комбинираща живеене и бизнес, в това число дори търсене на повече природа и спокойствие. Бъдещето на имотния сектор според г-жа Перфанова много зависи от държавните мерки, политиките на банките и на ЕС като цяло.

Освен, че се правят по-малко огледи на имоти към момента, което се приема за естествена последица от създалата се ситуация, много брокери вече предлагат и правят виртуални огледи. Това коментира главният редактор на сайта Имот.бг, Милена Богданова. Според нея трябва да се изчака, за да се види как ще се развият и променят предлагането и търсенето, като през юли и август имотният пазар ще е доста интересен, и ще се определи новата тенденция сред имотите, както и в каква посока ще тръгнат цените. И всичко това би трябвало да е ясно видимо през септември.

Когато и да решите да закупите имот, винаги може да кандидатствате и за различните видове ипотечни кредити, ако не разполагате с цялата сума накуп. Като е важно детайлно да се запознаете с различните варианти на кредитиране и да изберете най-подходящия ипотечен кредит за вас. Трябва да се има предвид и че след обявяването на извънредното положение се наблюдава повишаване в изискванията към кредитоискателите и в критериите за одобрение, както и процентът на самоучастие и обезпеченията. При банковите институции се появи изискването имотът, който ще бъде ипотекиран да има получен Акт 16, но винаги може да се обърнете и към небанковите институции, предлагащи ипотечни кредити, които имат по-широки критерии и прилагат често и изцяло индивидуален подход към клиентите си.